top of page

Τα top 3 PAK σουβλάκια της Αθήνας


Το σουβλάκι είναι το αγαπημένο ελληνικό street food. Πού θα βρείτε όμως τα καλύτερα σουβλάκια της Αθήνας.

 

Στην Ελλάδα, το σουβλάκι είναι συνυφασμένο με κάτι γρήγορο που θα φάμε στο χέρι, με το delivery της παρέας, με τη βραδινή λιγούρα και τόσες άλλες περιστάσεις. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι πως αρέσει σε όλους καθώς ο καθένας μπορεί να επιλέξει να βάλει ό,τι του αρέσει, ενώ υπάρχει ακόμη και vegan σουβλάκι. Με απλά λόγια, θα καταλάβεις πόσο ωραίο είναι το σουβλάκι αν δεις πόσο ενθουσιασμένοι είναι μαζί του οι ξένοι που το τρώνε για πρώτη φορά.

 

Η ιστορία πίσω από το σουβλάκι



σουβλάκια της Αθήνας

 

Ο κυρίαρχος του ελληνικού street food έχει πολλούς διεκδικητές και αρκετές ιστορίες πίσω του. Κάποιοι λένε πως η πρώτη αναφορά στο σουβλάκι φτάνει έως την αρχαιότητα και γίνεται στα Ομηρικά Έπη. Σε ρωμαϊκά γραπτά, το σουβλάκι θυμίζει τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα με τα κομμάτια κρέατος ενώ στην Κωνσταντινούπολη πωλούνται τα πρώτα σουβλάκια σε πίτα. Στην Ελλάδα, το σουβλάκι έρχεται με την μορφή που το γνωρίζουμε στις προσφυγικές περιοχές, τη δεκαετία του 1940 ενώ μία δεκαετία αργότερα στην πίτα μπαίνει ντομάτα, σάλτσα και μαϊντανός.


Παρακάτω θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες για το σουβλάκι αλλά και ποιά είναι τα 3 καλύτερα σουβλακια της Αθήνας.

 

Λίγα λόγια για το σουβλάκι

 

Το κλασικό σουβλάκι ζυγίζει περίπου 200 γραμμάρια και αποτελείται από πίτα 70 γραμμαρίων και χοιρινό κρέας 50 γραμμαρίων, ντομάτα, κρεμμύδι και σος. Όσο για τη θρεπτική του αξία, έχει πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιχνοστοιχεία, μέταλλα κ.α. Οι θερμίδες του κυμαίνονται από 300 έως 700 και αυτό προφανώς εξαρτάται από τα υλικά που θα επιλέξεις να βάλεις στην πίτα σου.

 

Τα καλύτερα σουβλάκια της Αθήνας

 

Ο Καυτερός στο Χαλάνδρι



σουβλάκια της Αθήνας - καυτερός


σουβλάκια της Αθήνας - καυτερός 2

 

Ο Καυτερός βρίσκεται στο Χαλάνδρι από το 1968 κι έκανε όλους τους Αθηναίους να δοκιμάσουν το σουβλάκι του για τη μυστική σάλτσα του. Αυτή η κόκκινη σάλτσα είναι εμπνευσμένη από τις πολιτικές συνταγές και ξεχωρίζει για τα πιπεριά που περιέχει.

 

Καυτερός: Αγρινίου 5, Χαλάνδρι

 

Ο Πανερυθραϊκός στη Νεα Ερυθραια



σουβλάκια της Αθήνας - Νέα Ερυθραία

 


σουβλάκια της Αθήνας - Πανερυθραϊκός

Εδώ και μισό αιώνα το σουβλάκι του φτιάχνεται με τα ίδια υλικά και την ίδια μοναδική συνταγή που έχει κερδίσει την Αττική. Από το 1970 έως σήμερα, το κρέας είναι ψημένο στα κάρβουνα και η ντομάτα και το κρεμμύδι πάντα φρέσκα.

 

Πανερυθραϊκός: Αναξαγόρα 11, Νέα Ερυθραία

 

Η Βόλβη 



σουβλάκια της Αθήνας - Βόλβη

 

Η Βόλβη στη Βαρβάκειο αγορά δεν είναι ένα ιστορικό μαγαζί της Αθήνας, όπως τα προηγούμενα δύο, αλλά ένα πολύ νεότερο που άνοιξε στις αρχές του 2021. Παρόλα αυτά, αμέσως κατάφερε να ξεχωρίσει και ν’ αγαπηθεί από τους λάτρεις του καλού street food της πόλης. Όλα τα υλικά είναι προσεγμένα ενώ δίνεται προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια. Οι επιλογές είναι δύο: χοιρινό σουβλάκι σε πίτα  ή μοσχαρίσιο σουτζουκάκι σε πίτα. Τα απλά υλικά είναι διαλεγμένα με αυστηρά κριτήρια ενώ στην πίτα μπορείς να βάλεις ντομάτα, κρεμμύδι, αλάτι, ρίγανη, μπούκοβο, μουστάρδα ή μία γλυκιά σάλτσα πάπρικας.

 

Η Βόλβη: Ευριπίδου 24-26, Αθήνα

0 comments
bottom of page