top of page

Μουριές: Ένα καφενείο για όλες τις ώρες

Το καφενείο «Μουριές» σερβίρει από το πρωί ως το βράδυ καφέ και μέζέδες που ξυπνούν αναμνήσεις της παλιάς Αθήνας.



Μουριές


Τι απέγινε άραγε το ελληνικό παραδοσιακό καφενείο; Τα καφενεία κάποτε ήταν ο χώρος συνάντησης και ραστώνης. Αν ψάχνεις ένα σημείο συνάντησης και χαλάρωσης, που να φέρει την ατμόσφαιρα του παραδοσιακού καφενείου και να μπορεί να σε εξυπηρετήσει από το πρωί μέχρι το βράδυ, τότε πρέπει να επισκεφθείς το καφενείο, οι «Μουριές», στην Ακαδημία Πλάτωνος. Τα καφενεία είναι κατάσταση. Υπήρξαν πάντα χώροι κοινωνικής συνεύρεσης και μάλιστα από τους πιο ζωντανούς. Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται σήμερα, το καφενείο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κοινωνική, πολιτική και πνευματική ζωή της Ελλάδας.


Ζούμε σε πόλεις γεμάτες με καφενεία. Μόνο που σήμερα υπάρχει μια σημαντική διαφορά με το παρελθόν. Δεν τα αποκαλούμε πια καφενεία.  Αλλά καφετέριες ή καφέ, υιοθετώντας τα δυτικά πρότυπα και πλέον νιώθεις ότι έχουν χάσει το ρόλο τους και τη ζεστασιά που σου προσφέρει το παραδοσιακό.

Το καφενείο παλιά ήταν ένας ανδροκρατούμενος χώρος πολιτικής ζύμωσης και πνευματικής ανταλλαγής. Από το ‘70 και μετά αυτό το μοτίβο έσπασε και ξεκίνησαν οι ελίτ να αποκεντρώνονται και να κατευθύνονται στα προάστια. Με τη Μεταπολίτευση, το καφενείο γίνεται ένα μέρος όπου περισσότερο μαζεύονταν ο κόσμος για να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του παρά για να ανταλλάξει ιδέες που αφορούν την κουλτούρα της δημόσιας σφαίρας. Έγινε σιγά σιγά, ένα μέρος που πήγαιναν οι άνθρωποι για να μάθουν τα νέα, να συναντήσουν τους φίλους τους, αλλά και να βρεθούν σε ένα περιβάλλον που θα θύμιζε το σπίτι τους, χωρίς όμως να βρίσκονται σε αυτό. Σήμερα πια οι αλλαγές αυτές παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας.


Μουριές: Ωραίοι μεζέδες, τέλειες πατάτες τηγανιτές & συκώτι



paksisters - Μουριές - κρέας

 


paksisters - Μουριές - πατάτες τηγανιτές

Μέσα στα στενά του Κολωνού, το καφενείο που διαθέτει εξαιρετικά φαγητά και σπιτικές γεύσεις αποτελεί μια μοναδική αυθεντική εμπειρία. Μπορείς να ξεκινήσεις από το πρωί, πίνοντας το καφεδάκι σου, σε ένα από τα λίγα παραδοσιακά καφέ που επιβίωσαν στις γειτονιές της πρωτεύουσας. Το κατάστημα όμως σερβίρει και φαγητό. Με μια πλούσια ποικιλία από ωραίους μεζέδες, τραγανές από έξω και μαλακές από μέσα πατάτες τηγανιτές και ζουμερό συκώτι που θα ξετρελάνει, το καφενείο δε σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει με τις γεύσεις του. Που να δοκιμάσεις τους καταπληκτικούς κεφτέδες της κυρίας Στέλλας. Θυμίζουν πραγματικά μαμαδίστικο φαγητό. Ιδανικό για εσένα που είσαι φοιτητής εδώ, που οι γονείς σου είναι μακριά και σου λείπει το φαγητό της μαμάς. Για εσένα που βαριέσαι να μαγειρέψεις ή που ό,τι και αν φτιάξεις δεν συγκρίνεται με το σπιτικό από τα χέρια της μητέρας σου. Ό,τι και αν θες, θα το βρεις εδώ. Τα πιο νόστιμα ψάρια, φρέσκιες πρώτες ύλες και καλομαγειρεμένα εδέσματα. Τρως καλά, τρως πολύ, τρως και φθηνά. Με άμεση εξυπηρέτηση και χαμογελαστά πρόσωπα να σε σερβίρουν, θα γίνει και το δικό σου αγαπημένο στέκι. Αν θες να παραγγείλεις θαλασσινά, μπορείς να επιλέξεις το βραστό χταποδάκι, ξυδάτο, τηγανιτό γαύρο κλπ. Και ενώ φέρει όλη την αίγλη της παλιάς Αθήνας, γίνεται πόλος έλξης για πολλούς νέους λόγω του οικογενειακού κλίματος που επικρατεί. Αυτή η ζεστασιά που εκπέμπουν οι ιδιοκτήτες σε κάνει να νιώθεις ότι ο χώρος είναι και δικός σου.

 

Μουριές: Ωραία χαλαρή ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας



paksisters - Μουριές - τυρόπιτα

 


paksisters - Μουριές - σαλάτα

Μια βόλτα στην παλιά Αθήνα. Λίγα είναι τα αυθεντικά καφενεία που έχουν παραμείνει ζωντανά μέχρι και σήμερα. Ένα από αυτά είναι οι «Μουριές». Το μαγαζί δεν χρειάζεται παρεμβάσεις για να γίνει θελκτικό. Το πέρασμα του χρόνου που έχει αφήσει τα σημάδια του, δημιουργεί μια οικεία αίσθηση. Δύο βήματα από το μετρό Μεταξουργείο, κοντά στην Ομόνοια, βρίσκεται το καφενείο, οι «Μουριές». Στην Ακαδημία Πλάτωνος, μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει δυναμικά ως προορισμός για μία ήρεμη βόλτα. Εκεί θα συναντήσεις πολλά μικρά και χαλαρά μαγαζάκια. Τα περισσότερα παραδοσιακά. Ένα από αυτά είναι οι «Μουριές». Άνοιξε τη δεκαετία του ’70 και πήρε το όνομα του από τα δέντρα που βρίσκονται μπροστά και είναι σήμα κατατεθέν για το μαγαζί, χαρίζοντας το καλοκαίρι σε όσους το επισκέπτονται, μια παχιά και δροσιστική σκιά. Για να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις, εμπλούτισε τη κλασική λειτουργία του καφενείου, που σέρβιρε αποκλειστικά καφέ και κάποια λίγα γλυκά, με πεντανόστιμα μεζεδάκια. Ένα μαγαζί που έχει περάσει από χέρι σε χέρι, από γονείς σε παιδιά, συνδυάζει το άρωμα της παλιάς Αθήνας και ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις το πρωί με έναν καφέ και να ξανά βρεθείς εκεί το βράδυ πίνοντας τσίπουρα και τρώγοντας μπακαλιαράκια, προσφυγάκια και ό,τι άλλο φέρει ο ψαράς, κάτω από τον ίσκιο των μουριών, που φυσάει πάντα ένα δροσερό αεράκι.

 

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ 15, Αθήνα,

 21 0522 6805

 

0 comments
bottom of page