top of page

Επτά Μάρτυρες στον Νέο Κόσμο


Η νέα άφιξη στο χάρτη της αθηναϊκής διασκέδασης και γαστρονομίας έχει κάτι από Γαλλία, Σίφνο και Βόλο και λέγεται "Επτά Μάρτυρες".


Στην καρδιά της Αθήνας, ανάμεσα στα αξιοθέατα-ορόσημα και τους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, συμβαίνει κάτι συναρπαστικό: Η πρώην προσφυγική γειτονιά του Νέου Κόσμου, που μέχρι και τα τελευταία χρόνια αποτελούσε σημείο ενδιαφέροντος μόνο για τους κατοίκους της, βιώνει μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση και εξελίσσεται σε ένα ζωντανό κέντρο πολιτισμού, γαστρονομίας και κοινωνικής δραστηριότητας. Στην πρώτη γραμμή αυτής της μεταμόρφωσης βρίσκεται η ολοένα αυξανόμενη δημοφιλία των wine bar, τα οποία έχουν αναδειχθεί σε κομβικά σημεία τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες στην ελληνική πρωτεύουσα.



paksisters - Νέοι Μάρτυρες - φαγητά


paksisters - Νέοι Μάρτυρες - διακόσμηση


Το νέο talk of the town spot της περιοχής είναι το wine bar «Επτά Μάρτυρες», που πήρε το όνομα του από το γραφικό και πολυφωτογραφημένο ξωκλήσι που βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου στο κάστρο της Σίφνου. Από που προκύπτει όμως η σύνδεση με το νησί; Από τα έξι άτομα της ομάδας, οι τρεις είναι οι Νώντας Παππάς, Ορέστης Φαληρέας και Σεραφείμ Αθανασίου, οι δυο πρώτοι εκ των οποίων είναι οι ιδιοκτήτες του πολυσυζητημένου Loggia της Σίφνου, και ο τελευταίος έχει αναλάβει την κουζίνα του. Ρόλο στο φαγητό του μαγαζιού και το πώς αυτό σερβίρεται έχει παίξει και η βολιώτικη καταγωγή του Αθανασίου και άλλων δυο εκ των ιδιοκτητών, του Νάκου και του Μπαλαμώτη. Την ομάδα συμπληρώνει ο γνωστός Ελληνογάλλος σκηνοθέτης Ρομέν Γαβράς. Η απροσδόκητη αυτή σύνθεση δε θα μπορούσε να μη φέρει ένα φρέσκο, ενδιαφέρον αποτέλεσμα – το «Επτά Μάρτυρες» είναι ένα ιδιάζον κράμα γαλλικού μπιστρό, τσιπουράδικου και γειτονικού μεζεδοπωλείου.


Το φαγητό σερβίρεται με τη λογική συνοδείας του ποτού και σιγά σιγά, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο μενού – οι μεζέδες ποικίλουν ανάλογα με το τι καλό έχει βρει ο σεφ. Πρόκειται για οικονομικά πιάτα ιδανικά για να δοκιμάσει μια παρέα. Μερικά από αυτά που μπορεί να βρείτε είναι στρείδια, αχνιστά μύδια με ζωμό, λευκός ταραμάς με ψωμί, πιπεριά ξιδάτη με ψητό λάχανο, λαβράκι σε σάλτσα από κοκκινιστό λάχανο, σασίμι τόνου με πίκλα κρεμμυδιού, χταπόδι καρπάτσιο, γιαουρτοκεφτέδες με σος ταραμά και μπέργκερ παναρισμένου μπακαλιάρου με σως ταρτάρ. Οι ιδιοκτήτες σκοπεύουν να φτιάξουν και ένα σταθερό μενού, το οποίο θα περιλαμβάνει και κρέατα.



paksisters - Νέοι Μάρτυρες - πιάτα


paksisters - Νέοι Μάρτυρες - κρασί

Σε ό,τι αφορά τα κρασιά, τη λίστα με λίγες παραπάνω από 100 ετικέτες που ανανεώνεται κάθε δυο-τρεις ημέρες, έχει επιμεληθεί ο έμπειρος sommelier και συγγραφέας βιβλίων οινολογίας BradleyTomlinson του γνωστού πια Pharaoh στα Εξάρχεια, ο οποίος έχει εντάξει μόνο επιλογές από ελληνικούς και γαλλικούς αμπελώνες. Στη κάβα βρίσκονται μεταξύ άλλων το orange Βοστυλίδι του οινοποιού Σκλάβου, το λευκό Les Berceau de Fees της και το ερυθρό ποικιλίας Cabernet franc Domaine του Γάλλου οινοποιού Bernard Baudry. Οι επιλογές σε ποτήρι είναι γύρω στις 10, αποκλειστικά από εντυπωσιακές magnum φιάλες, ενώ μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και το Fùa, το σιφνιό βιολογικό ασύρτικο της ομάδας του Loggia, που φτιάχνουν σε συνεργασία με το οινοποιείο του Αρτέμη Καραμολέγκου στη Σαντορίνη, και που σερβίρουν αποκλειστικά οι ίδιοι στην Αθήνα. Για όσους προτιμούν να πιούν κάτι διαφορετικό από κρασί, σερβίρονται και κλασσικά κοκτέιλ και απλά ποτά.


Στη διακόσμηση του χώρου που κάποτε στεγαζόταν το Cobra High κεντρικό ενδιαφέρον έχει ο κρυστάλλινος πολυέλαιος, που έτυχε να βρεθεί σε μαγαζί με αντίκες στην Ιπποκράτους και το μπλε χρώμα να δίνει μια πινελιά Σίφνου και Αιγαίου. Το οπτικά ευχάριστο αποτέλεσμα «δένει» με τα βελούδινα bar stools, τη λευκή μαρμάρινη μπάρα, χειροποίητα κεραμικά σκεύη, βάζα με λουλούδια και έναν πίνακα του Michael McGregor. Από τα ηχεία μπορεί κανείς να περιμένει να ακούσει ένα ευρύ φάσμα μουσικών επιλογών, από ροκ του '60 και του '70, disco και R&B, μέχρι jazz και ρεμπέτικα.



0 comments
bottom of page